Slatki sto - šta je to ?


"Sweet Table", ili u prevodu "Slatki sto", je nešto kao "švedski sto" na kome se nalaze slatkiši u svim varijantama. Doduše na njih ponekad "zaluta" i neki slaniš u vidu kokica, smokija ili slanih ribica, ali ga zato deca slatko pojedu, pa se time opravdava njegovo bitisanje na ovom mestu. Iako ga često vezujemo za dečije rođendane, slatki sto se postavlja i na venčanjima, krštenjima, korporativnim proslavama i slično.


DA LI JE TO NEŠTO NOVO NA OVIM PROSTORIMA?
Ma... naravno da nije.
Pravile ga i naše bake, tetke, strine, ujne ... samo što je onda malo drugačije izgledao i bio namenjen svima. Mlade generacije se toga možda ne sećaju, ali ove starije sigurno da. 
Razvuku  četiri stola, prebace kafanske čaršave preko njih, pa počnu da ređaju torte, tortice, kolače, kolačiće, pite i pitice.
Takmičilo se to ko će više, lepše, bolje, kreativnije ...i svaku si morao da probaš. Čik nemoj, pa da se naljute, a ako se naljute...bolje da ne znaš. I svaku hvališ i vičeš da je najbolja...jer u stvari i jeste. Ko ne voli domaće kolače sa pravim sastojcima na kojima se nikad ne štedi.


ŠTA SE PROMENILO?
Pa...vreme.
Novi trendovi gde se beli šećer ne jede ili vrlo retko.Manjak vremena, a i sve je više restorana  koji traže zvanične deklaracije za sve što se unese u njihov prostor, tako da se bake, tetke, strine i ujne bave nečim drugim, a današnjim slatkim stolovima se bave profesionalci. Bar bi tako trebalo da bude.


KAKO DANAS IZGLEDAJU SLATKI STOLOVI ?
Mora se priznati da na njima ima mnogo manje slatkiša nego nekad, ali oni su sada dobili još jednu, možda glavnu, ulogu na svim proslavama. Oni sada postaju centaralno mesto oko koga sve vrti i koje sve privlači - decu  šarenilom i slatkišima, Dame lepotom detalja, gospodu veličinom i kreativnošću. Ispred njih uvek ima najviše gostiju, često je omiljeno mesto za fotografisanje, a i definitivno je centralna figura celokupne dekoracije. Zbog toga je važno da oni svojom veličinom odgovaraju prostoru u kome se prave, da se nalaze na vidnom mestu i da se posveti velika pažnja svakom detalju na njemu. To što na njima nema toliko slatkiša kao nekad, ne znači da ih nema uopšte ili jedva toliko da se kaže da je to slatki sto. Ukoliko želite neku dekoraciju za fotografisanje, a da nemate slatkiše ili jedva malo, postoje druge opcije koje su jednako efektne i lepe, ali ne nose taj naziv.


DA LI MAME MOGU SAME DA NAPRAVE SLATKE STOLOVE?
U principu da, ukoliko su kreativne, imaju vremena ili veliku želju da to same urade za svoje dete i što je najvažnije uživaju u tome. Slatki sto treba da ostane sladak do samog kraja i nikako ne treba da ostavi gorak ukus u ustima. Što znači da svi oni koji se late ovog posla moraju biti svesni svojih mogućnosti  i ograničenja. Kada kažemo "ograničenja" mislimo, pre svega, na vreme i novac, kao i niz pratećih elemenata koje treba da naprave ili nabave, a to opet ima svoju cenu. 


ŠTA VAS IZDVAJA OD OSTALIH?
Bombonica može da se pohvali time da je među prvima krenula sa izradom i postavkom slatkih stolova kako kod nas tako i u regionu. Za ovo vreme je izgradila svoje ime i svoj lični pečat, tako da svi prepoznaju njen rad. Prokrčila je put mnogima, jer je sada mnogo lakše ući u restoran, igraonicu, hotel, event centar...i reći:
 " Dobar dan mi smo došli da postavimo slatki sto"
Nema više pitanja i potpitanja šta je to, koliko je to, šta to podrazumeva, niti gubljenja dragocenog vremena oko toga gde ga postaviti i da li ga uopšte postaviti, a bilo je i toga. Sad svi znaju šta je slatki sto i mnogo je lakše.
Samim tim, dobili smo i zdravu konkurenciju, koja nas tera napred i traži od nas da budemo još kreativniji i bolji. Za nas nema lepšeg komplimenta nego kada vidimo naš dizajn koji je "osvanuo" na nekom od stolova naših kolega. To znači da smo neko u koga se gleda, na koga se ugleda i koga vrlo pažljivo prate.
Izdvaja nas beskonačna mašta, izuzetna kreativnost, inovativnost, veliko iskustvo, profesionalizam. odgovornost prema klijentu i naravno velika ljubav prema poslu koji radimo. 
Da nije tako, teško bi nam palo najmanje 12 sati provedenih u radionici i mnogo više na terenu svih 7 dana u nedelji.


NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU PRILIKOM ODABIRA
AGENCIJE KOJA ĆE MI RADITI SLATKI STO ?
Znamo da novac, odnosno budžet, na ovim prostorima bira agenciju i to je sasvim OK, ali...uvek postoji ono "ali".
Nismo jednom bili svedoci da klijent za neznatno manji novac dobije bezobrazno manje od onoga što je kod nas ponuđeno, a o kvalitetu izrade, ukusima, veličini i izgledu nećemo ni da govorimo.
Pa tako to JEFTINIJE ispadne  u stvari mnogo SKUPLJE.
Isto tako, ukoliko niste gost na nekom dešavanju gde je postavljen  slatki sto, ne možete se osloniti ni na šta drugo već samo na fotografije koje su postavljene na sajtovima, FB stranama i Instagram profilima. One, nekom koji se ne bavi ovim poslom, ne daju baš pravu sliku o boji, veličini, kvalitetu izrade i slično, a ima dosta agencija koje postavljaju tuđe fotografije, kao svoje. Zato, kada to dobijete i vidite uživo....nije Vam dobro.
Slatki sto nije baš mali, pa samim tim ne postoji neki show room gde bi mogli da ga pogledate, ali zato uvek postoji mogućnost da vidite neke elemente na ugovorenom sastanku sa nama.
I najbitnije - ODREDITE BUDŽET za slatki sto. Tako će biti lakše i Vama i onome ko ga radi. Dobićete ponudu u okviru njega i svako će se potruditi da iz njega izvuče maksimum... pod uslovom da je profesionalac i da mu je stalo do svog posla, jer svaki postavljen slatki sto je najbolja reklama i preporuka za buduće klijente, koji se u ovom slučaju nalaze na Vašem veselju. Onaj koji je toga svestan, jednako mu je stalo da dizajn, dekoracija, izrada i kvalitet bude na zavidnom nivou kao i onome koji ga naručuje. A to je ipak najbitnije.


IMATE LI SAVET ZA ONE KOJI PRVI PUT NARUČUJU SLATKI STO ?
Ukoliko ste se odlučili da imate slatki sto, onda neka on bude urađen kako treba. Sa jednim velikim, lepim stolom koji zauzima centralno mesto u restoranu ili igraonici rešili ste 70% dekoracije prostora. Ostaje Vam samo da ispratite tu priču do kraja i povežete je sa stolovima za goste i možda ulazom u sam prostor. Nemojte naručivati slatki sto samo zbog toga što ga svi imaju, pa morate i Vi. Naručite ga zato što to volite, želite i hoćete da imate potpun ugođaj, kao i prelepe uspomene u vidu fotografija.
Pregledajte sve dostupne sajtove, FB strane, instagram profile agencija koje se bave ovim poslom i nađite nekog čiji Vam rad najviše odgovara ili Vam se najviše  sviđa.
Odredite budžet.
Zakažite sastanak sa odabranom agencijom i predstavite sve svoje želje. Isto tako budite otvoreni u razgovoru sa njima, jer ćete samo tako doći do pravih rezultata. Oni će Vas bolje upoznati i shvatiti šta volite, a šta ne i u kom pravcu će se kretati, a Vi ćete biti sigurni da ćete dobiti ono što zaista želite.
Gledajte da Vam oni završe što više stvari vezanih za organizaciju, dekoraciju i postavku, jer ćete tako uštedeti vreme i novac, a i poštedećete sebe dodatnog stresa jer sve završavate na jednom mestu sa jednim čovekom.
Kada dobijete ponudu obavezno se informišite da li ona podrazumeva sve troškove kao što su dostava, montaža, demontaža i iznajmljivanje pojedinih komada dekoracije, kako biste izbegli nenadane dodatne troškove.
I na posletku...ako ste nekome poklonili poverenje onda se i držite toga. Ovo je Vama prvi put, ali njima ne. Iza njih stoji iskustvo i želja da traju što više. Dobra kritika putuje sporo, a loša brzinom munje. To zna svaki profesionalac i ne može dozvoliti sebi taj "luksuz" da to krene baš od Vas.Коментари

 1. BRAVO BOMBONICE! Nastavite u vasem duhu,hrabro,sa puno ideja i kreativnosti,kvalitet smo vec prepoznali! Puno uspeha u daljem radu!
  P.S.Tvoji coko prijatelji❤

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala i veliki, veliki pozdrav za velike profesionalce u svom poslu - Choco Bubble Party ♥

   Избриши

Постави коментар

Hvala na komentaru ♥

Популарни постови