HALLOWEEN - NOĆ VEŠTICAPoreklo ovog praznika datira još iz vremena antičke keltske kulture. Kelti, koji su živeli na prostorima današnje Irske, 1. Novembra su slavili svoju Novu Godinu. Noć pre toga slavili su "Samhain". Verovali su da se duhovi mrtvih, toga dana, vraćaju na zemlju i izazivaju nevolje i uništavaju useve.Zato su paganski, keltski sveštenici palili ogromne lomače, u koje su Kelti bacali i palili jedan deo svojih proizvoda i životinje, kako bi prineli žrtvu i odobrovoljili Bogove. Pri tom su nosili kostime od životinjskih glava i kože.Ovaj praznik se obeležava i danas uoči Svih Svetih, ali potpuno drugačije. Odrasli i deca i dalje oblače kostime, ali mnogo modernije, savremenije i lepše, prave se zabave, žurke, gledaju se horori, čitaju i pričaju strašne priče, a deca od vrata do vrata skupljaju slatkiše uzvikujući:
- Smicalica ili poslastica !!!
Ukoliko ne dobiju slatkiše, mogu vrlo neprijatno da se "osvete" domaćinu na čija su vrata pozvonili. Pa tako mu fasadu kuće i okućnice, kao i dvorište, "ukrase" pokvarenim jajima i rolnama toalet papira.Dubljenje bundeve je došlo nešto kasnije i opet je vezano za Irsku i legendu o Džeku Lanternu.Ovaj lik je poznat po škrtosti i domišljatosti kojom je uspeo čak tri puta da prevari đavola. Međutim, na kraju nije uspeo da uđe u Raj i tako njegova prokleta duša luta po mraku između svetova. Izdubljena bundeva sa upaljenom svećom bi trebalo da mu pomogne da nađe izlaz, ali do dana današnjeg  u tome nije uspeo.Ovaj praznik se danas slavi u Irskoj, SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Švedskoj, jednom delu Australije, Novom Zelandu, pa čak i u dalekom Japanu. 
Posle svega i pre svega, HALLOWEEN je dečiji praznik u kome ona najviše uživaju, raduju mu se i slade slatkišima . Zato - dajte im slatkiše !!!


Коментари

Постави коментар

Hvala na komentaru ♥

Популарни постови